1981

Ensimmäinen avaruussukkulalento (NASA/KSC archives)

BITNET ("Because It's Time Network") perustetaan yhdistämällä Yalen ja City University of New Yorkin keskustietokoneet kiinteällä IBM:n kehittämällä NJE (Network Job Entry) yhteydellä toisiinsa. NJE siirsi koneiden välillä virtuaalisia 80 merkin reikäkorttipakkoja eli etäerätöitä sekä 132 merkin levyisiä tulosteita. Näitä virtuaalisia reikäkorttipakkoja voitiin käyttää sopivilla ohjelmilla erätyötiedostojen siirron lisäksi sähköpostin välitykseen sekä yksinkertaiseen interaktiiviseen viestintään.

BITNET ja sen 1983 perustettu eurooppalainen sisarverkko EARN muodostivat ensimmäisen suurelle akateemiselle käyttäjäkunnalle ja opiskelijoille avatun verkon. Aiemmin perustettu ARPANET oli vain harvojen yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa yhteistyötä tekevien laboratorioiden käytössä. BITNET/EARNissa syntyi laaja sähköposti- ja keskustelukulttuuri, joita tukemaan kehitettiin ohjelmistoja kuten LISTSERV ja IRC:n esikuvana ollut RELAY.

Columbian yliopistossa New Yorkissa valmistetaan KERMIT tiedonsiirto-ohjelma. Lähiverkot ja kiinteät Internet-yhteydet olivat laboratorioiden erikoisuuksia ja ainoa yhteinen tietoliikennemuoto useimpien koneiden välillä oli hidas sarjalinja ja modeemi. KERMITin avulla pystyttiin siirtämään luotettavasti tiedostoja ja ottamaan pääteyhteyksiä lähes minkä tahansa suurkoneen tai mikron välillä  hitaan sarjalinjan yli. KERMIT -ohjelmisto on edelleen saatavilla useimmille käyttöjärjestelmille, minkä lisäksi sen tiedonsiirtomenettelyä tukevat monet muut modeemikäyttöön tarkoitetut tietoliikenneohjelmat.

Hayes tuo markkinoille Smartmodem 300 modeemin, joka on tarkoitettu kuluttajille mikrokäyttöön 300bit/s nopeudella. Sitä voitiin ohjata  suoraan tietokoneelta ns. AT-komennoilla, joista on tullut teollisuusstandardi kaikille soittomodeemeille vielä tänäkin päivänä. Tätä ennen modeemit olivat olleet pääasiassa teleyhtiöiden yrityksille kalliilla hinnalla vuokraamia ja asentamia tyhmiä modeemeita, joita varten  piti hankkia erityinen datapuhelinliittymä ja numeronvalintakin piti  tehdä käsin tai erillisellä laitteella.


Video: MPEG-1 tiedosto (26MB)

Esimerkki Kalevalan alkusäkeiden lähetyksestä sähköpostilla 300bit/s pääteyhteydellä KERMIT ohjelman avulla.