Pääsivu » Sanakirja » Rakenne

Sanakirjan rakenne

Sanakirja on pyritty tekemään rakenteellisesti ilmaisuvoimaiseksi, mikä mahdollistaa monipuoliset muotoilumahdollisuudet erityyppisten tulosteiden tekemiseen, sanojen merkityksen tarkemman jaottelun ja ristiviittausten tekemisen.
Rakenteelliset tasot ovat seuraavat:
  • Hakusana
  • Sanaluokat
  • Karkea merkitysjako
  • Hieno merkitysjako
  • Samanmerkityksiset käännösvaihtoehdot
Lisäksi sanoista on saatavilla asiayhteys-informaatiota, sekä käsitteellisen kategorisoinnin mukaista jaottelua.

Hakusana

Hakusana on korkein rakenteellinen jaottelu. Hakusanoista voi olla eri sanaluokkien muotoja, jotka ilmaistaan numerolla ennen hakusanaa, esimerkiksi (1) access (s) ja (2) access (v), jotka ovat saman hakusanan käytöt substantiivina ja verbinä.

Merkitys

Sanan merkitykset on jaettu kahteen tasoon: karkeaan ja hienoon.
Karkean merkitysjako on numeroitu arabialaisilla numeroilla, esimerkiksi "1 tiivistelmä, 2 käsitteellinen". Karkea merkitysjako erottaa täysin tai lähes täysin eri merkityksiä.
Hieno merkitysjako on merkitty aakkosilla, esimerkiksi "1 a. pääsy, b. käyttöoikeus". Hieno merkitysjako erottaa melko samanmerkityksisiä käsitteitä, joilla on kuitenkin havaittavissa pientä merkityseroa. Esimerkiksi sana pääsy viittaa yleensä fyysiseen kulkuoikeuteen johonkin, kun taas käyttöoikeus viittaa oikeuteen käyttää tiettyä resurssia. Normaalissa kielenkäytössä näiden sanojen merkitysero olisi ehkä suurempikin, mutta tietoteknisessä asiayhteydessä ne ovat lähes synonyymejä.

Samanmerkityksiset käännösvaihtoehdot

Yksiselitteisen käsitteen samanmerkityksiset käännösvaihtoehdot eli synonyymit on luetteloitu pilkuilla erotettuna. Koska tiettyjä synonyymejä käytetään kuitenkin usein eri asiayhteyksissä, on synonyymin erikoinen .
Eri käännösprojektien käyttö on kerrottu käännösvaihtoehdon jälkeen sulkeissa. Esimerkiksi, "cancel (v) 1 b. peruuta (KDE, OOo), peru (Gnome)".

Asiayhteys

Sanojen merkitystä on saatettu selventää sen asiayhteyden avulla, jossa tietty merkitys ilmenee tai jossa tiettyä synonyymiä käytetään. Asiayhteys on tällöin annettu suluissa sanan edellä, esimerkiksi: "table (s) 1 (tekstinkäsittely, taulukkolaskenta) taulukko, 2 (tietokanta) taulu".

Määreet

Käännöksille on joskus annettu erillinen käyttötapaa koskeva määre sulkeissa. Näitä ovat:
  • (epämuod.) -- "epämuodollinen ilmaisu"; käännöstä ei ole suositeltua käyttää.
  • (erit.) -- "erityisesti"; sanan korostetusti tavanomaisin merkitys.

Synonyymit ja läheiset sanat

Synonyymit, joihin luetaan myös lyhenteet ja lyhenteiden vastineet, on luetteloitu käännöksen edellä. Esimerkiksi, "APM (s) Advanced Power Management. virransäästötoiminnot".
Yleisemmät käsitteet on luetteloitu sulkeissa «-merkin jälkeen. Esimerkiksi, "web browser (s) web-selain (« browser)". Tässä browser on yleisempi käsite (kategoria) kuin web browser, joka on selainten erikoistyyppi.
Erityisemmät käsitteet on luetteloitu sulkeissa »-merkin jälkeen. Esimerkiksi, "browser (s) selain (» web browser, file browser)". Tässä web browser ja file browser ovat erityiskäsitteitä, jotka molemmat kuuluvat browser-käsitteen muodostamaan kategoriaan.
Lähes synonyymit on luetteloitu sulkeissa ~-merkin jälkeen.
WWW-sivusto: Marko Grönroos (magi@iki.fi). Ulkoasu: Jan Åkerblom.