Magi
Esittely
Uutisia
Arkisto
  Luonnonuskonnot
  Ateismi
Panteismi
  Johdanto
  Uskontunnustus
  Eri muodot
  ... ja uuspakanuus
  ... ja ateismi
  Meditaatio
  Muuta...
Uusnoituus
  Johdanto
    * Historia
    * Seremonia
    * Etiikka
    * Suhde uskontoon
    * Maailmankuva
  Lyhyitä vastauksia
  Uusnoituus-tutkielma
  Wicca ja New Age
Uuspakanuus
  Johdanto
  Juhlapyhät
    * Marrasyö
    * Joulu
    * Kevätjuhla
    * Vappu
  Maailmankuva
  Luontosuhde
  Aasainusko
  Jumalataruskonto
Muuta
  Taivasmyyttejä
Kirjallisuus
  Uusnoituus
  Uskonnonfilosofia
Postituslistat
Tapahtumia
Linkit

© Marko Grönroos, 2000

Uutisia

Uusimmat artikkelit
Mielen haamuja
Saatanan tietokoneet
Saatanan roolipelit
Paavi pyyteli anteeksi
Giordano Bruno kukkien kentällä
Muita artikkeleita
Presidentti ja uskonto
Uusi aikakausi on alkanut
Kreikan jumalat kiusattuina
Pakanatemppeli Skotlannissa
PK: Suuren sarvipään kirkko
Marrasyötä vietettiin
Wicca viralliseksi?
Metsola siirtyi
Artikkelit kuukausittain
22.7.2000
Mielen haamuja

Aaveissa ja ruumiistairtaantumiskokemuksissa ei ole mitään yliluonnollista, sanoo sveitsiläinen neuropsykologian tutkija. Ne ovat yksinkertaisesti haamuraajatuntemusten kaltaisia harha-aistimuksia, mutta ulottuvat koko kehoon.

Monilla ihmisillä, joilta on amputoitu raaja, on edelleen aistimuksia raajan läsnäolosta, vaikka se aivojen osa joka aiemmin käsitteli raajasta saapuvia hermosignaaleja, ei enää vastaanota mitään. Peter Brugger Zürichin yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että ''dopplegänger''-kokemukset, joissa henkilöt aistivat aavemaisia ''kaksoisolentoja'' itsestään, johtuvat samankaltaisesta ilmiöstä.

Jotkut ihmiset jopa näkevät kaksoisolentonsa, usein peilikuvana. Tämä voi aiheutua sellaisiin aivoalueisiin kohdistuneesta vauriosta, jotka vaikuttavat siihen kuinka aistimme oman ruumiimme, sanoo Brugger. Toiset tuntevat vain kaksoisolennon läsnäolon, ilman näköhavaintoa. Brugger uskoo, että nämä kaksoisolennot syntyvät vauriosta päälakilohkoihin, aivoalueisiin jotka ovat vastuussa kehon ja ympäröivän tilan käsittelystä.

Ruumiistairtautumiskokemukset, joissa henkilö ''näkee'' ruumiinsa ulkopuolelta, saattavat aiheutua tiettyjen aivoalueiden väliaikaisesta yliaktiivisuudesta. Nämä alueet ovat kytkeytyneet ohimolohkoihin ja ovat herkkiä visuaalisille signaaleille, happivajaukselle ja henkiselle kiihtymykselle.

Brugger uskoo aivojen voivan selittää muitakin paranormaaliksi katsottuja kokemuksia: ''Aaveet eivät luultavasti ole mitään sen enempää - tai vähempää - kuin kehon haamukuvia.


Kokeile kotona. Aivojen kehokuvan helppoa muovautumista voi itsekin kokeilla muutamilla yksinkertaisilla illuusioilla.

Yksi tapa on istua pöydän ääressä avustajan kanssa. Piilota toinen kätesi pöydän alle, leväten sitä polven päällä kämmenpuoli alaspäin. Pyydä sitten avustajaasi taputtamaan, koskettamaan ja hivelemään sormenpäillään piilossa olevan kätesi selkäpuolta, ja samanaikaisesti pöydän pintaa toisen käden identtisillä liikkeillä. Pyydä häntä jatkamaan tätä minuutin, parin ajan. On tärkeää, että pyrit keskittymään pöytään, johon avustajasi koskee, ja että et voi nähdä omaa tai avustajasi kättä pöydän alla.

Mitä epäsäännöllisempi on avustajasi kosketuskuvio, ja mitä paremmin yhtenevät hänen molempien kättensä liikkeet ovat, sitä todennäköisemmin alat tuntemaan jotain hyvin outoa. Noin puolet tätä koetta yrittävistä henkilöistä kokee, että pöytä alkaa tuntua kuin omalta ruumiinosalta - aivan kuin käsi siirtyisi pöydäksi.

''Se mitä tämä kertoo on, että aivojen kuva kehosta on hämmästyttävän helposti muovaantuva,'' sanoo Vilayanur Ramachandran Kalifornian yliopistosta San Diegossa. ''Olemme tottuneet tähän kehoomme, mutta silti pöytä sulautuu mielemme sisäiseen kehokuvaamme.'' Aivan kuin amputoitu saattaisi kokea haamuraajan, meidän koko kehokuvamme on haamumainen - jotain minkä aivot rakentavat sopivaksi, kertoo Ramachandran.

Aiheesta lisää:---
21.3.2000
Saatanan tietokoneet

Unohda virukset ja häkkerit, tämän päivän todellinen uhka on paljon salakavalampi. Tietokoneessasi voi asua demoni, ja sinä ja perheesi voitte olla autuaan tietämättömiä tästä asiasta.

''Vaikka Tietokoneiden Aikakausi on tuonut monia edistyksiä, on se avannut myös toisen oven, jonka lävitse Lusifer ja hänen kätyrinsä voivat astua ja turmella ihmisten sielut,'' kirjoittaa lehti lainaten pastori Jim Peasboroa, joka on kirjoittanut piakkoin ilmestyvän kirjan The Devil in the Machine (Paholainen koneessa).

Tietokoneet voivat possessoida mitä hyvänsä millä on aivot, aina kanoista ihmisiin. Ja tämän päivän ajattelevissa koneissa on riittävästi tilaa kovalevyllä asuttaakseen Saatanan tai hänen kavereitaan, artikkeli kertoo.

Levykapasiteetti muodostaa kuitenkin tärkeän tekijän. Vain vuoden 1985 jälkeen valmistetussa PC-koneessa on riittävästi muistikapasiteettia pahan hengen majoittamiseksi, pastori selitti.

Georgialainen pappismies kertoo tulleensa tietoiseksi ongelmasta auttaessaan kirkossakävijöitä. ''Sain havaita että monet seurakuntani jäsenet joutuivat kosketuksiin pimeän voiman kanssa aina kun he käyttivät tietokonettaan. Kunnialliset, onnellisesti aviossa olevat miehet joutuvat vastustamattomasto pornograafisten web-sivujen valtaan ja heidät pakoitettiin todistamaan sanoin kuvaamattomia kauhukuvia.''

''Kotirouvat jotka eivät koskaan olleet ilmaisseet epäpuhdasta ajatusta menivät Internetin jutusteluhuoneisiin ja havaitsivat päästelevänsä törkeää ja halventavaa kieltä jota he eivät koskaan muutoin käyttäisi,'' hän julisti.

Pastori neuvoo jokaista joka epäilee tietokoneensa olevan pahan hengen valtaama ottavansa yhteyttä pappiin, tai jos tietokoneen takuu on yhä voimassa, viemään se huollettavaksi.

''Teknikot voivat vaihtaa kovalevyn ja asentaa ohjelmistot uudestaan, jolloin pahasta hengestä pääsee eroon lopullisesti,'' hän kertoo.

Toinen artikkeli tuskastelee Intelin päätöstä naamioida uusi 666 megahertsin taajuudella toimiva Coppermine-prosessorinsa 667 megahertsiseksi. Välttäen vuosia vanhaa käytäntöä, jossa saatiin hertsilukuja kuten esimerkiksi 33, 66, 133, 166, 233, 266, 333 ja 400, joudutaan 133 MHz:n väylällä toimivan uuden prosessorin kellotaajuus nyt kertomaan hieman suuremmalla luvulla 5.01503759398496240601503759398496. Olisihan se ollut jo lopun merkki, jos näin vuonna 2000 olisi ilmestynyt 666 MHz:n tietokone moneen hartaaseen amerikkalaiskotiin.

Näinkö se tapahtui? Oliko Saatanan juoni käyttää Inteliä apuvälineenään, mutta tämä teko pelasti meidät tuomiolta?

Aiheesta lisää:---
21.3.2000
Saatanan roolipelit

Uukunniemen kunnan sosiaalisihteeri Seija Pajatie-Härkönen kirjoittaa Keskisuomalaisen mielipideosastolla roolipelien saatanallisuudesta. ''En suosittele alkoholin käyttöä kenellekään, mutta pakkotilanteessa sallisin omalle lapselleni sata kertaa mieluummin kylmän kadun ja juopottelun kuin roolipelien pelaamisen.'' Näin vaarallisesta ilmiöstä on kyse (kts. huomautus alla).

Pajatie-Härkönen kuvailee artikkelissaan roolipelien luonnetta hyvin tarkasti ja asiantuntevasti:

''Roolipeleissä pelaajat vaihtavat oman persoonallisuutensa toiseen, esimerkiksi paholaisen hahmoon. Pelissä on unohdettava kokonaan oma itsensä ja sulauduttava täysin roolihahmon sielunelämään. Ennen peliä pelaaja eläytyy hahmoonsa niin kuin näyttelijä rooliinsa: hän opettelee puhumaan, käyttäytymään ja ajattelemaan roolihahmonsa tavoin. Peli kestää muutamasta tunnista jopa muutamaan vuorokauteen.''

On täysin selvää mihin tämänkaltainen todellisuudesta vierautuminen johtaa:

''Roolihahmoista huomataan, että peleillä on yhteys saatananpalvojiin. Tämän päivän pelitarjonta ylittää häiriintyneimmänkin saatananpalvojan vaatimukset.''

Pajatie-Härkönen jättää mainitsematta meidät pahat pakanat, jotka toisinaan pelaamme hyveellisiä, kristillisiä hahmoja. Tälläinen käyttäytyminen on aivan uskomatonta perversiota - roolipelit, jotka itse suunnittelimme johtamaan Pahuuden voittokulkua nuorten lasten rintamassa, on nyt käännetty meitä itseämme vastaan!

Allekirjoittanutkin on viime aikoina ajoittain joutunut Kristuksen ja Isä Jahven valtaan ja pelannut kristillistä munkkia, joka on erittäin hyveellinen verrattuna muihin kanssaihmisiin ja jopa munkkiveljiin, jotka käyttäytyvät kuin..kuin..kuin barbaarit. Olen koukussa, tarvitsen apua!

''Näin kertovat pelaajat itse muutaman vuoden takaisessa lehtihaastattelussa (AL 13.3.96): "Eräässä pelissä jouduin romahtaneeseen luolaan ja olin kuolemassa nälkään. Pelinjohtaja käski syödä koirani. Vänkäsin vastaan, mutta pakko oli alistua. Raa'an lihansyöminen inhottaa vieläkin."''
Tämä on kammottava asia, sillä mikään ei ole pakanoiden sydäntä lähempänä kuin viattomat luontokappaleet. Roolipeleistä on päästävä eroon!

Pajatie-Härkönen lopettaa mielipiteensä viisain sanoin:

''Toivon sydämestäni, että vanhemmat uskaltaisivat leimata ja pilkkakirveistä välittämättä heittäytyä niin "konservatiivisiksi", että suojelisivat lastensa ja nuortensa mielenterveyttä kaikin mahdollisin keinoin ja heittäisivät kotona olevat kauhua ja väkivaltaa sisältävät roolipelit kylmästi menemään.''

Aiheesta lisää:

Huomautus: toimitus ei kiistä tässä artikkelissa esiintyvää sarkastista ilmaisutapaa. (Lainauksissa esiintyneet kursivoinnit allekirjoittaneen).

Marko Grönroos
Päätoimittaja


---
12.3.2000
Paavi pyyteli anteeksi

Paavi esitti sunnuntaina 12. maaliskuuta anteeksipyynnön kirkon historiansa aikana tekemistä julmuuksista. Anteeksipyyntöä ei kuitenkaan esitetty julmuuksien uhreille, vaan Jahvelle, sille jonka nimessä hirmuteot tehtiin.

Paavi Johannes Paavali esitti historiallisen anteeksipyynnön roomalaiskatolisen kirkon tekemistä synneistä kuluneen 2000 vuoden aikana, mukaanlukien juutalaisiin, harhaoppisiin, naisiin ja alkuasukkaisiin kohdistuneet vääryydet.

Tämä on ensimmäinen kerta katolisen kirkon yli tuhat viisisataa vuotisen historian aikana kun kirkon päähahmo on pyytänyt näitä syntejä anteeksi.

''Me annamme anteeksi ja pyydämme anteeksiantamusta,'' sanoi Paavi Pyhän Pietarin basilikassa Roomassa, kohdistaen rukouksensa jumalalleen, ei vääryyksien uhreille.


Pyhän Pietarin Basilika, Rooma.
© 2000 Marko Grönroos
''Me pyydämme anteeksiantoa kristityiden välisestä jakaantumisesta, ja siitä väkivallan käytöstä jota jotkut kristityt käyttivät palvellessaan totuutta, sekä siitä arkailusta ja vihamielisyydestä jota he joskus osoittivat muiden uskontojen harjoittajia kohtaan, '' hän sanoi rukouksessaan.

Tunnustus katolisen kirkon ''virheistä'' on varmasti paikallaan. Toden totta, kirkkohan tapatti ja poltatti ristiretkillään ja erityisesti harhaoppisuus- ja noitavainoissa useita miljoonia ihmisiä. Edes natsit (kristittyjä hekin) eivät tarkoituksella tappaneet vastustajiaan mitä tuskallisimmalla tavalla. Siinä missä natsit nyt tuomitaan suurimpana pahana maailmanhistoriassa, ylistetään vastuutaan vuosisatojen ajan välttänyttä kirkkoa suurimpana hyvänä ja laupeudentekijänä.

Vain vajaa kuukausi aiemmin Paavilla olisi ollut mahdollisuus pyytää edeltäjiensä tekoja anteeksi heidän 400 vuotta sitten harhaoppiensa vuoksi polttaman Giordano Brunon muistojuhlassa. Hänen sijaansa paikalla oli vain vahva poliisijoukkue valvomassa Brunoa muistamaan kokoontuneiden ateistien, rationalistien ja panteistien pelottavaa joukkoa.

Aiheesta lisää:---
17.2.2000
Giordano Bruno kukkien kentällä

Tänä helmikuun 17. päivänä tasan neljäsataa vuotta sitten, herran vuonna 1600, laihtunut ja henkisesti murtunut filosofi ja entinen munkki Giordano Bruno saatetaan vartioituna Campo dei Fiorin aukiolle.

Mukana kulkevien munkkien seurue laulaa, kehottaen tuomittua luopumaan harhaoppisista ajatuksistaan. Ennen kuin rovio sytytetään, tarjoaa munkki hänelle ristiinnaulitun kuvaa suudeltavaksi ja kehottaa tuomittua katumaan. Bruno kääntää päänsä pois, ilmaisten vastenmielisyyttään. Eräs tarina kertoo, että hänen alaleukansa olisi naulattu kiinni kitalakeen, jottei hän pystyisi lausumaan mitään kirkolle vahingollisia viimeisiä sanoja. Kanttorien taivaallisen laulun säestyksellä hänet riisutaan alasti, sidotaan paaluun ja poltetaan elävältä.

Vuonna 2000, kristillisen kirkon ''riemuvuotena, toivon vuotena'', samaisena helmikuisena päivänä, laihtunut ja henkisesti murtunut Giordano Bruno saatetaan jälleen samalle aukiolle. Aukion keskellä seisoo nyt valtava häntä esittävä patsas. Paikalle on kerääntynyt joukko ateisteja, vapaa-ajattelijoita, rationalisteja ja panteisteja. Päivä on heille symboli lähimmäisenrakkautta julistavan uskonnon julmasta tavasta tukahduttaa oppiensa kritisoijat.

Giordano Bruno syntyi vuonna 1548 sotilaan pojaksi Nolassa, lähellä Napolia ja Vesuvius-tulivuorta. Poika lähetettiin noviisiksi dominikaaniluostariin, josta hän kymmenen vuoden kuluttua joutui lähtemään harhaoppiepäilyjen vuoksi. Seuraavat kaksi vuosikymmentä hän vietti kiertelemällä Euroopan suurkaupungeissa: Roomassa, Genevessä, Pariisissa, Lontoossa, Oxfordissa, Frankfurtissa ja muualla Saksassa. Hän opetti filosofiaa yliopistoissa ja kirjoitti monta teosta filosofiasta, kosmologiasta, magiasta ja muistitaidosta. Brunon opetukset keskittyivät pääasiassa aurinkokeskeisen, kopernikaanisen maailmankuvan tukemiseen. Jumalasta hän puhui lähinnä panteistiseen sävyyn -- samaistaen jumaluuden materiaaliseen luontoon.

Mihin Bruno menikin, hänet lopulta karkoitettiin terävän kielensä vuoksi. Lopulta inkvisitio esitti häntä vastaan syytöksiä monenlaisesta jumalanpilkasta ja harhaoppisuudesta. Hän virui Vatikaanin vankilassa seitsemän vuotta odottamassa oikeudenkäyntiä. Paavi Leo VIII julisti hänet katumattomaksi, uppiniskaiseksi ja itsepäiseksi harhaoppiseksi. Hänen teoksensa pantiin pannaan ja hänet tuomittiin kuolemaan polttamalla.


''Kiitos Bruno ajatuksistasi jotka elävät ikuisesti.''
Vuonna 1889 italialaiset vapaa-ajattelijat ja rationalistit pystyttivät Brunon patsaan Campo dei Fiorin aukiolle, ''kukkien kentälle''. ''Ei koskaan enää'', saattaisi kuulua heidän huutonsa, kuten kuuluu tänä päivänä juutalaisten joukkotuhojen jälkeläisten ääni. Noituus- ja harhaoppivainoissa tapettiin miljoonia ihmisiä jopa natsien menetelmiä raaemmin. Bruno oli vain yksi heistä.

Tänään, Brunon polttamisen 400-vuotispäivänä, Italian vapaa-ajattelijoiden yhdistys muiden ohella järjestää torstaista lauantaihin kestävän tapahtuman, johon liittyy näytelmiä, puheita ja musiikkia. Brunosta on tullut monien niiden marttyyri ja esikuva, jotka uskovat itsenäiseen ajatteluun ja tiedollisen valaistuksen aikakauden koittamiseen.

ZONA DEWOYTILIZZATA - Paaviton vyöhyke (istuvan paavin sukunimen mukaan).

Lisätietoja:---

 
Kaikki artikkelit
Syyskuu 2000Heinäkuu 2000Maaliskuu 2000
Mielen haamuja
Saatanan tietokoneet
Saatanan roolipelit
Paavi pyyteli anteeksi
Helmikuu 2000Tammikuu 2000Joulukuu 1999
Giordano Bruno kukkien kentällä
Presidentti ja uskonto
Uusi aikakausi on alkanut
Kreikan jumalat kiusattuina
Pakanatemppeli Skotlannissa
Marraskuu 1999Lokakuu 1999Elokuu 1999
PK: Suuren sarvipään kirkko
Marrasyötä vietettiin
Wicca viralliseksi?
Metsola siirtyi
Doreen Valiente kuollut
M. Z. B. kuollut
Aurinko pimentyi
Kesäkuu 1999Toukokuu 1999Huhtikuu 1999
Keijuvaara
Velho tukee presidenttiä
Voodoo-ihmisuhreja
Paholainen vie pitkätukkaiset
Maailman suurin aurinkokello
Mellakointia Stonehengessä
Tytöt villeinä passeista
Kivekset lääkkeeksi
Kuria Liberian hallintoon
Anoppi muuttui koiraksi
Arkkipiispa painotti uskonnonvapautta
...kunnes noidat häipyvät kaupungista!
Veistoksia Jordaniasta
Vatikaani vs. raiskatut kosovolaiset
Meedio vie Randin oikeuteen
Darwin vahvana Euroopassa
Noita auttaa Jugoslavian lapsia
Maaliskuu 1999Helmikuu 1999Tammikuu 1999
Pentagrammit pois pannasta
Talviaurinko valaisee muinaishaudan
Wicca vetää tyttöjä puoleensa
Pois hammaskeijut ja korttipelit
Muistakaamme Brunoa
Viisi poltettu noituudesta Intiassa
Uskonvapaus sallii noituuden?
Rukoile, tai itke ja rukoile
Maakehä löytynyt Irlannista
Kalevalan juhlavuosi 1999
Rumpuja vihittiin Lapissa
Isä meidän planetaario
Aborttiklinikat vainottuina
Jeesus, kova kommari
Joulukuu 1998Marraskuu 1998Lokakuu 1998
Noidat tuovat talven Moskovaan
EU torui Pakistania
Nyt Iltalehtikin viittaa Wiccaan
Skeptikot kommentoivat noituutta
Pentagrammit pois koulusta
Ilta-Sanomat uutisoi Wiccasta
Katoliset uskovat magiaan
Uskonto vähentää stressiä
Uskonnolliset poliisit pamputtavat
Joulu uudelleenimetty Englannissa
Uskonnollinen vapaus Euroopassa
Hyvää Kekriä/Samhainia
Noitatyttöä rangaistiin syyttä
Uskonto- ja elämänkatsomus '98
Islamilaisia noitavainoja Javalla
Epäkristillinen Nobel-palkinto
Etelä-Afrikan parantajat rekisteriin
Uskonto yhdistää Eurooppaa?
Saatananpalvojat puhuttavat
Noituutta Vammalan teatterissa
Syyskuu 1998Elokuu 1998Heinäkuu 1998
Amerikkalaiset opiskelijat rukoilivat
Vatikaani tilittää syntejään
Gaia paljastaa luonnettaan
Vampyyrien alkuperä
Rushdien tappotuomio peruttu
Syyspäiväntasaus 23. päivä
Munkit rauhoittavat häirittyjä henkiä
Navaratri syyskuun 21.-30. päivinä
Metsolan teknologia uudistuu
Vaihtoehtolääketieteen vaarat
Madonna loukannut hinduja
Mysteeri rauta-ajan haudassa
Pakanallisia maksutapoja
Metsola perustettu
Sivut eriytyivät Lehdosta
Mytoklopedia uudistettu
Lehto ry:n kotisivut julkistettu