Magi
Esittely
Uutisia
Arkisto
  Luonnonuskonnot
  Ateismi
Panteismi
  Johdanto
  Uskontunnustus
  Eri muodot
  ... ja uuspakanuus
  ... ja ateismi
  Meditaatio
  Muuta...
Uusnoituus
  Johdanto
    * Historia
    * Seremonia
    * Etiikka
    * Suhde uskontoon
    * Maailmankuva
  Lyhyitä vastauksia
  Uusnoituus-tutkielma
  Wicca ja New Age
Uuspakanuus
  Johdanto
  Juhlapyhät
    * Marrasyö
    * Joulu
    * Kevätjuhla
    * Vappu
  Maailmankuva
  Luontosuhde
  Aasainusko
  Jumalataruskonto
Muuta
  Taivasmyyttejä
Kirjallisuus
  Uusnoituus
  Uskonnonfilosofia
Postituslistat
Tapahtumia
Linkit

© Marko Grönroos, 2000

AjankohtaistaKalevalan juhlavuosi 1999
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Elias Lönnrot julkaisi korjatun painoksen Kalevala-eepoksesta. Opetusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan juhlavuotta, jonka aikana esitetään mittava Kalevala-tapahtumien ketju.

Lönnrot julkaisi ensimmäisen versionsa Kalevalasta 28. helmikuuta 1835. Nykyään tuona päivänä vietetään kalevalanpäivää, johon myös monet juhlavuoden tapahtumista ovat ajoittuneet.

Vuoden päätapahtuma järjestetään 28. helmikuuta Helsingin jäähallissa. Väinönlieskat-tapahtumaa leimaa juhlavuoden teema ``Koko maailman Kalevala''. Kalevalan myyttinen aika - shamanismi, menneiden aikojen sankaritarinat ja maailmankuva, raivaamattoman luonnon keskeltä kasvanut perinne - tuodaan keskelle yleisöä tuorein tulkinnoin ja uutta tekniikkaa käyttäen. Tässä erilaisessa Kalevala-juhlassa nähdään ja koetaan myös reaaliaikainen Kalevala-aiheinen live-roolipeli ``Vainovalkeat''.

Tapahtumassa kansalliseepostamme tulkitaan klassisen ja rockmusiikin säestyksellä, tanssin, runojen, Kalevalaan liittyvän live-roolipelin ja world wide webin välityksellä. Esiintyjinä eturivin muusikkoja, jotka tulkitsevat kalevalaista perinnettämme tämän päivän näkökulmasta. Juhlassa mukana mm. A.W. Yrjänä, Sanna Kurki-Suonio, Värttinä sekä sinfoniaorkesteri Vivo Mikko Franckin johdolla.

Muita Kalevalaan, mytologiaan, shamanismiin ja vastaaviin aiheisiin liittyviä tapahtumia on luvassa sadoittain ympäri Suomea, erityisesti 28. helmikuuta tienoilla. Myös ainakin Yleisradiolta on luvassa lukuisia radio- ja tv-ohjelmia aiheesta

Aiheesta lisää: