Magi
Esittely
Uutisia
Arkisto
  Luonnonuskonnot
  Ateismi
Panteismi
  Johdanto
  Uskontunnustus
  Eri muodot
  ... ja uuspakanuus
  ... ja ateismi
  Meditaatio
  Muuta...
Uusnoituus
  Johdanto
    * Historia
    * Seremonia
    * Etiikka
    * Suhde uskontoon
    * Maailmankuva
  Lyhyitä vastauksia
  Uusnoituus-tutkielma
  Wicca ja New Age
Uuspakanuus
  Johdanto
  Juhlapyhät
    * Marrasyö
    * Joulu
    * Kevätjuhla
    * Vappu
  Maailmankuva
  Luontosuhde
  Aasainusko
  Jumalataruskonto
Muuta
  Taivasmyyttejä
Kirjallisuus
  Uusnoituus
  Uskonnonfilosofia
Postituslistat
Tapahtumia
Linkit

© Marko Grönroos, 2000

Wicca-kirjallisuus

Wicca-kirjallisuus

Margot Adler.
Drawing Down the Moon
Varsin laaja katsaus nykynoituuden, druidismin, Jumalattaren palvojien ja muiden pakanoiden uskontoihin Yhdysvalloissa. Kirja on yksi tunnetuimpia Wicca-uskonnon lähteitä.

Kirja antaa värikkään ja monipuolisen kuvan noituuden ja uuspakanuuden muodoista. Tämä tosin tarkoittaa, että kirjassa toistetaan samoja ajatuksia varsin paljon. Sen tietosisältö olisi helposti tiivistettävissä kymmenesosaan nykyisestä.

---
D.J. Conway.
Celtic Magic
Tämä mukanakulkevan kokoinen pokkari kattaa kaikki perusteet kelttiläistyyppisestä Wiccasta. Conway käy kirjassa läpi magian, kelttien historian ja mytologian, ja rituaalien perusteet. Kirjan loitsuosassa esitetään mm. puiden, kasvien ja kelttiläisen ogham-aakkosten symbolisia merkityksiä.
---
Marija Gimbutas.
The Goddesses and Gods of Old Europe
Erinomainen teos, joka tarkastelee muinaisen välimeren alueen Euroopan jumalhahmoja kuvapatsaiden antaman kuvan perusteella hyvin monipuolisesti. Gimbutas aloittaa antamalla katsauksen alueellisiin ja ajallisiin ryhmiin Vanhan Euroopan kulttuureissa ja siirtyy sen jälkeen tarkastelemaan kulttuurien uskontoa taidelöytöjen perusteella. Hän esittelee asustelöytöjä, rituaalinaamioita, temppeleitä ja pieniä kuvapatsaita. Gimbutas esittelee myös muinaisten ihmisten kosmologisia käsityksiä kuvaavia patsaita. Kolme kappaletta on omistettu erilaisten suurten jumalatarhahmojen tarkasteluun ja viimeinen kappale keskittyy vuodenkierron jumalaan hänen monissa ilmenemismuodoissaan. Kirja on kuvitettu hyvin runsaasti mustavalkoisin kuvin ja piirroksin.
---
Silver Ravenwolf.
To Ride a Silver Broomstick
Värikkäästi kirjoitettu aloittelijan kirja noituuteen. Kattaa rituaalien ja muut noituuden perusteet varsin laajasti, menemättä kovinkaan syvälle kunkin asian perusteisiin. Kirjaa ei voi suositella kovin vakavasti otettavana uskonnollisena teoksena, vaan pikemminkin "noidan ensimmäisenä oppikirjana". Kirja sopii parhaiten New Age - suuntautuneelle lukijalle.
---
Starhawk.
The Spiral Dance
Spiral Dancen nykyään ostaessa saa luultavimmin käsiinsä sen uudistetun painoksen, jossa on uusi johdantokappale ja kommentit. Spiral Dance on Wiccan klassisia teoksia ja sitä näkee suositeltavan varsin monessa paikassa. Kirja antaa suhteellisen hyvän kuvauksen jumalataruskon perusteista. Starhawk on kirjoittajana taitava ja hänen tekstiään on helppo lukea.

Starhawk antaa selkeän ja monipuolisen katsauksen paitsi Wiccan historiaan, maailmankatsomukseen ja perinteisiin, myös transsin, rituaalien ja magian perusteisiin.

Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan, mikäli lukijaa haittaa voimakkaan feministinen suhtautuminen noituuteen. Erityisesti alkuperäinen kirja edustaa feministisesti suuntautunutta Wiccaa. Starhawk käsittelee Wiccaa ``Jumalattaren uskontona'' ja ``naisten uskontona''. Tämä suuntaus näkyy myös uudistetussa painoksessa varsin selkeästi, huolimatta Starhawkin ``tyynnyttelyistä´´ kirjan uudistetussa johdantokappaleessa ja kommenteissa, joissa hän kertoo näkevänsä Jumalattaren ja Jumalan enemmän tasapainoisesti kuin alkuperäisen kirjan kirjoittaessaan.