Magi
Esittely
Uutisia
Arkisto
  Luonnonuskonnot
  Ateismi
Panteismi
  Johdanto
  Uskontunnustus
  Eri muodot
  ... ja uuspakanuus
  ... ja ateismi
  Meditaatio
  Muuta...
Uusnoituus
  Johdanto
    * Historia
    * Seremonia
    * Etiikka
    * Suhde uskontoon
    * Maailmankuva
  Lyhyitä vastauksia
  Uusnoituus-tutkielma
  Wicca ja New Age
Uuspakanuus
  Johdanto
  Juhlapyhät
    * Marrasyö
    * Joulu
    * Kevätjuhla
    * Vappu
  Maailmankuva
  Luontosuhde
  Aasainusko
  Jumalataruskonto
Muuta
  Taivasmyyttejä
Kirjallisuus
  Uusnoituus
  Uskonnonfilosofia
Postituslistat
Tapahtumia
Linkit

© Marko Grönroos, 2000

Aurinkopyörä

Aurinkopyörä eli aurinkoristi, Wotanin risti, Odinin risti, on ikivanha ja lähes yleismaailmallinen symboli eri uskonnoissa. Pohjoismainen Odin ja teutoninen Wuotan tai Woden olivat korkeimpia pohjoismaisia jumalia ennen kristinuskon saapumista. Odin oli - ja on - aasainuskossa tiedon, taiteen, kulttuurin, sodankäynnin ja kuolleiden jumala; hänet kuvataan usein vanhana, yksisilmäisenä miehenä, jolla on tiedustelijoina ja viestinviejinään kaksi korppia.

Puolat, joita on yleensä joko neljä tai kahdeksan, viittaavat vuotuisiin juhlapyhiin; auringon tasauksiin, seisauksiin ja niiden välipäiviin. Meidän joulu-sanamme tulee muinaisnorjan sanasta jul, pyörä (vrt. englannin wheel, muinaisenglannin wheol). Aurinkopyörä on merkitty vanhoissa kalentereissa symbolina joulun, eli auringon- tai valonjumalan syntymäpäivän kohdalla.

Suomalaisessa mytologiassa Odinia ja Wotania vastaa Väinämöinen.

Aurinkoristi on ensimmäisiä ei-kuvallisia symboleita, joita on löydettävissä pronssikauden sarastuksen ajalta. Se on yleinen myös kalliopiirroksissa. Se on löydettävissä muinaisesta Egyptistä, Kiinasta, Amerikan mantereelta ja Lähi-Idästä. Muinaisessa Kiinassa tämä symboli yhdistettiin ukkoseen, voimaan, energiaan, päähän ja kunnioitukseen.

Aurinkoristi on löydettävissä useista varhaisista kirjoitusjärjestelmistä: egyptiläisten, heettiläisten, kreetalaisten, kreikkalaisten, etruskien ja roomalaisten.

Muinaisessa Kreikassa symboli merkitsi palloa tai sfääriä. Sellaisena se on ollut myös maailmankaikkeuden symboli.

Buddhalaiset käyttävät kahdeksanpuolaista pyörää ensisijaisena uskontonsa symbolina.

Myös kristityt ovat selvästi nähneet vilauksen tämän symbolin mystisestä voimasta; se tunnetaan gammaristinä, roomalaiskatolisena ristinä ja vihkiristinä. Kirkon käyttöönvihkimyksessä piispa piirtää pyörän kahteentoista paikkaan kirkkoa, käyttäen vihkivettä tai -öljyä. Sen käyttö sädekehänä, eli kuvaamaan pyhien henkilöiden uhkumaa voimaa, viittaa sen alkuperäiseen pakanalliseen merkitykseen voiman symbolina.

Aurinkopyörä on elämän pyörä. Se voidaan nähdä samana savenvalajan pyörivänä pöytänä, jolla egyptiläinen jumala Ptah (tai Khnum) muokkasi ihmisen savesta; se symbolisoi tuota prosessia, jolla maanpäällinen elämä --- ihminen mukaanluettuna --- muokkaantui vuosimiljardien saatossa Maaemon ja Auringon liitosta.

Nykypakanoille symboli kuvaa auringon luovaa voimaa, maan vuotuista kiertoa auringon ympäri, luonnon vuosittaista ja päivittäistä kiertoa, ja elämän ja kuoleman kiertoa.

Aurinkopyörän toinen versio, hakaristi eli swastika (sanskriitinkielen 'hyvää onnea' tarkoittava sana), on kymmenissä muinaisissa kulttuureissa käytetty symboli; kelteillä, suomalaisilla, hinduilla, roomalaisilla, amerikanintiaaneilla ja myös kristityillä. Sen käyttö uskonnollisena symbolina on kuitenkin pahoin saastunut Saksan kansallissosialistisen merkityksen johdosta.