Magi

Contact info
Studies
  Scientific publications
  Master's thesis
Work
Software
Hobbies
Other Articles
  Evolution
  Metsola
  Pseudoart
Photography
Historical

© Marko Grönroos, 1998


Aikido

Niille, jotka eivät muuten aihetta tunne, hieman sanastotietoutta. Japanin kielessä ai tarkoittaa (suunnilleen) harmonista, ki (tietyntyyppistä) voimaa ja do (henkistä) tietä. Siten aikido tarkoittaa (suunnilleen) harmonisen voiman tietä. Tie on menettelytapa, jota noudattamalla voidaan saavuttaa ymmärrys maailmasta, valaistuminen.

Aikidon kehitti vuosisadan alkupuolella japanilainen Morihei Ueshiba, joka nuoruudessaan tutustui ensin muihin taistelutaitoihin, mutta myöhemmin vieraatui niistä niiden raakuuden takia. Hän kehitti oppisuunnan, joka ei pyrkinytkään vastustajan fyysiseen tuhoamiseen, vaan hänen taistelutahtonsa tuhoamiseen ja yleensäkin rauhan rakentamiseen ihmisten välille ja muuta hempeetä.

Aikidon toimivuus taistelussa perustuu vastustajan voiman väistämiseen ja hyväksikäyttämiseen. Pienikin häiriö vastustajan ruumiiseen (ja korkeammalla tasolla henkeen) sopivasti kohdistettuna voi johtaa hänen hyökkäyksensä epätasapainoon. Liikkeet aikidossa perustuvat melko pitkälle ympyrämuotoon, jossa käytetään hyökkääjän omaa energiaa hänen kaatamiseensa pienellä horjutuksella. Paino on alhaalla ja asento tasapainoinen, jolloin harjoittajaa on vaikea horjuuttaa asemastaan. Vastustajan liikkeisiin mieluummin mukaudutaan kuin mennään hänen voimaansa vastaan. Aikidoon kuuluvat myös asetekniikat, lähinnä keppi, miekka ja puukko, joita harjoitellaan yleensä puisilla aseilla.

Turussa aikidoa voi harjoitella mm. Turku Aikikain dojolla, Brahenkatu 20, 4. krs., jossa uusia peruskursseja järjestetään aina parin kuukauden välein. Päävalmentajana toimii Petteri Silenius, 4. dan.

Muita lähteitä


Oma toimintani

Aloitin aikidon harjoittelun vuoden -88 syksyllä iaido-opintojeni ohella. Kävin tuolloin lähinnä vain peruskurssin. Jossain vaiheessa kipeytin ranteeni ja nilkkani, jotka vaikuttivat sen verran pahasti aikidossa, että jouduin sitten lopettamaan sen. En sinällään aivan täysin, että yritin edelleen hieman aina harjoittaa sen opetuksia - tasapainoista liikkumista ja muuta sellaista.

Syksyllä -94 aloitin harjoittelun uudestaan alusta alkaen ja jonkin verran sen jälkeen myös iaidon uudelleen.

Jotain muistiinpanoja

  • Jo-bokken-parikatoja (poissa kunnes saan korjailtua)


"A robot is a servant...a mechanical servant that can very hard work for humans, as told."
-- Gensuke Okada, Kawasaki Heavy Industries

"A robot is a tool, and also our friend."
-- Sueo Matsubara, Automax

"A robot is a doll. It is the ultimate medium of expression."
-- Shunichi Mizuno, engineer of entertainment robots

"The idea of Zen enlightenment is to become a robot."
-- Anonymous Buddhist Monk


Pääsivulle Muuta