Tiedostojen siirtopalvelu (ftp)

Tiedostonsiirto tarkoittaa toimintoa, jossa tiedosto kopioidaan tietokoneesta toiseen. Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan erityisesti siirtoa sellaisten koneiden välillä, jotka molemmat ovat kansallisessa tai kansainvälisessä verkossa.

Miksi tarvitset tiedostonsiirtoa?

Haluat ehkä siirtää ohjelman suoritettavaksi toisessa koneessa, jossa on enemmän tehoa tai vapaata kapasiteettia, parempi näyttö tai muita ohjelman tarvitsemia ominaisuuksia. Tai haluat kopioida itsellesi julkisohjelmia tai muuta vapaassa jakelussa olevaa aineistoa.

Liittyykö siihen mitään haittoja?

Kansainvälinen verkkoyhteisö muodostuu monista erillisistä verkoista, koska kaikkien tietokonevalmistajien koneet eivät osaa kommunikoida samalla kielellä. Tiedostoja siirrettäessä on tiedettävä, mihin verkkoon oma koneesi kuuluu, koska voit tavallisesti siirtää tiedostoja vain saman verkon sisällä.

Tiedostoja on myös hyvin monenlaisia ja sisällöltään identtisetkin tiedostot voidaan esittää eri tietokoneissa eri tavalla johtuen koneiden erilaisesta sisäisestä rakenteesta.. Yksinkertaisin siirrettävä on 7-bittisiä ASCII-merkkejä sisältävä tiedosto. Muut tiedostot, kuten konekielelle käännetyt ohjelmat, kuvat, taulukkolaskennan tai tekstinkäsittelyohjelman tuottamat tiedostot jne. on siirron ajaksi koodattava.

Varsinkin julkisohjelmat ja muut vapaasti kopioitavat tiedostot talletetaan tavallisesti pakattuina levytilan ja siirtoon kuluvan ajan säästämiseksi. Sinun on ennen käyttöönottoa osattava purkaa pakatut tiedostot.

Miten siirrät tiedostoja?

Tiedostonsiirtoon Internet-verkossa on määritelty ftp-palvelu. Sen avulla muodostat yhteyden kopiointiin osallistuvien koneiden välille ja voit käynnistää tiedostonsiirron kumpaankin suuntaan.

Sinun on tiedettävä siirtoon osallistuvien koneiden verkkonimet, käyttäjätunnus ja salasana näissä koneissa, samoin siirrettävän tiedoston polkunimi eli sijainti koneessa, josta siirto tapahtuu.

Mitä tietoa voit siirtää?

Omien tiedostojesi lisäksi voit hakea verkossa olevista arkistopalvelimista julkisesti käytettävissä olevia tiedostoja (pulic domain). Ne voivat olla ilmaisia julkisohjelmia(freeware), mutta myös julkisessa levityksessä olevia ohjelmia (shareware), joista peritään kohtuullinen käyttöoikeusmaksu tutustumiskauden jälkeen.

Ohjelmien lisäksi arkistoissa on kuvia, grafiikkaa, karttoja, käyttöohjeita, raportteja, tiedotteita, äänitteitä ja muuta sekalaista tavaraa.

Lisätietoja tiedostonsiirrosta, kuten muistakin verkkopalveluista saat oman yksikkösi verkkotukihenkilöltä sekä FUNETista.